fbpx

Supa. Ona vas grije. Ona vas hidrira. Bez obzira da li je sipate iz jučerašnje šerpe ili termoskice dok ste na poslu, supa vas neće razočarati. Često ih je lagano napraviti i uvijek ih je lagano zamrznuti za neki drugi dan. Ali one su mnogo vrednije od ovih nabrojanih pogodnosti. A Plava Tikva je tu da to i kaže. Čitajte dalje kako biste saznali četiri razloga zašto posegnuti za kašikom već danas i zahvatiti zdravlje iz vašeg tanjira supe.

  • Minerali i vitamini!

Naučna istraživanja pokazuju da uživaoci supe imaju viši kvalitet ishrane nego oni koji s negodovanjem odgurnu topli tanjir tokom ručka. Razlog tome je to što su supe sjajan izvor minerala i vitamina. Supice jarkih boja (posebno zelene, narandžaste i crvene) pune su kalcija, kalija, željeza i magnezija, ali i različitih vitamina kao što su B, A, C i K. Paradajz supa, naprimjer, izvor je selena, kopra i kalija – važnog minerala koji mnogi od nas zanemaruju u ishrani. Uz to, tanjir ove supe dat će vam 8% preporučene dnevne doze vitamina A i C.

  • Dobijete sve, i dobijete to bez gnjavaže.

Ljubitelji supe unose više povrća u svoj organizam. Supe su odličan način za smjestiti veliki broj povrća u jedan jedini tanjir. Razmislimo: ako bismo pokušali pojesti svo povrće skuhano u supi svježe, to bi bio dug i mnogo manje ugodan proces pun žvakanja. Uz to što su pune povrća, supe ostaju ukusne bez obzira koliko se vi kreativno osjećali u kuhinji taj dan. Želite dodati zdrave masti? Pospite gotovu supu uljem avokada ili lana. Želite sir sa malo kalorija? Koziji sir u supi vaš je prijatelj.

  • Probava? Zbrinuta.

Kada su napravljene onako kako treba, supe imaju ogroman potencijal. Nažalost, supe koje jedemo često su uništene nezdravim dodacima i vještačkim okusima. Tim Plave Tikve ponosi se pažljivim pristupom svakom loncu, kao i slobodom koju dajemo vama u usavršavanju vašeg tanjira supe. Tanjir ili zdjela (šta je vama draže?:) supe ne samo da daje osjećaj mira i topline, već umiruje i našu probavu. Skuhano je povrće lagano za provariti, a za još više vlakana slobodno dodajte kašiku chia ili lanenih sjemenki.

  • Vaš prijatelj u očuvanju zdrave tjelesne težine.

Supa je zaista vaš prijatelj u očuvanju željene tjelesne težine. Ona ne sadrži veliki broj kalorija, a ipak je ukusna i zasitna. Univerzitetska studija otkrila je da uključivanjem supe u obrok unesemo manje kalorija, a budemo jednako siti u odnosu na one koji preskoče supu i odaberu obrok visok u kalorijama. Također, istraživanja pokazuju da nas jedan tanjir supe drži duže sitima nego da smo zasebno pojeli sastojke te iste supe.

U Plavoj Tikvi, svaki tanjir supe ispunjen je zdravljem. Paradajz supa? Odličan izbor! – kuhanje paradajza zapravo poboljšava njegove nutritivne kvalitete. Tikvina (ne plava:) supa? Sjajan izbor! – tikva je bogata vitaminima koji jačaju naš imunitet. Supa od graška? Mudar izbor! – porcija supe od graška sadrži skoro 5 grama vlakana, pomažući vam da dosegnete ciljani dnevni unos. Supa od leće? Fantastičan izbor! – leća ne broji mnogo kalorija, a puna je proteina i vlakana. Pa recite nam – koja će supa biti vaš današnji izbor?

Narudžba Izbrisano. Vratite?
  • Još uvijek niste naručili zdravu hranu.

Dragi prijatelji, Plava Tikva je prestala raditi zbog posljedica pandemije. Ukoliko ste zainteresirani za saradnju, pišite nam na info@plavatikva.com. Vidimo se možda jednoga dana. Do tada, jedite zdravo i budite zdravi. Hvala na povjerenju. <3

Dear friends, Blue Pumpkin stopped it operations due to consequences of the pandemic. If you are interested in any kind of cooperation, please write to info@plavatikva.com. We might meet again one day. Until then, eat healthy, stay healthy. Thank you for your trust. <3