fbpx
Orašasti plodovi i suho voće

Nutricionisti i nutricionistkinje sve su glasniji povodom važnosti orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća za naše zdravlje – i mi se sa tim potpuno slažemo. Sve troje je značajan dio zdrave ishrane, i istraživanja sugerišu da svakodnevni unos ovih namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih problema. Plava Tikva je izdvojila vrijeme da pročita, nauči i sada podijeli sa vama zašto su orašasti plodovi, sjemenke i sušeno voće toliko važni, i kako ih na zabavan način unijeti u vašu ishranu.

Orašasti plodovi

Kikiriki, svi ga znamo. Mnogi smo vjerovatno i pojeli šačicu u posljednjih 12 sati. Stoga, nije iznenađujuće da kikiriki čini čak dvije trećine našeg ukupnog unosa orašastih plodova. Ali šta je sa ostalim? Preostalu jednu trećinu čine orašasti plodovi koji rastu na drveću – bademi, orasi, lješnjaci, i pistacije su neki od njih. U orašastim plodovima se krije veliki broj esencijalnih nutrijenata, i iako su bogati masnoćama i kalorijama, masnoće koje pronalazimo u ovim plodovima zapravo su one zdrave. Ove masnoće drže nivo holesterola pod kontrolom, smanjuju krvne ugruške, te snižavaju rizik od srčanih oboljenja. Važno je ne zaboraviti varirati plodove koje unosimo u preporučenoj dnevnoj dozi šake (30 g) plodova – svaki orašasti plod ima svoju zasebnu kombinaciju korisnih nutrijenata.

Sjemenke

Sjemenke nisu jednako omiljene kao orašasti plodovi, ali mi smatramo da to zaslužuju. One su nosilac života i bogate su nutrijentima jer sadrže sve ono potrebno da izrastu u biljku. Također su sjajna alternativa orašastim plodovima, i lakše su za našu probavu. Neke od najzdravijih sjemenki su lanene, chia, sezamove, tikvine (bundevine) i suncokretove. Lanene sjemenke imaju obilje vlakana i omega-3 masnih kiselina, te pomažu smanjenju “lošeg” holesterola. Chia sjemenke su slične lanenim po nutritijentima koje sadrže, i efektne su u regulaciji šećera u krvi. Suncokretove i sjemenke sezama pomažu upali u tijelu, dok bundevine (tikvine) sjemenke olakšavaju probleme sa urinarnim traktom.

Suho voće

Iako zdravstveni eksperti diljem svijeta naglašavaju kako je suho voće sjajan način za unos više voća u organizam, svega 7 od 100 ljudi ga jede redovno. Suho voće bez dodanih šećera kao što su grožđice, sušena brusnica, suhe šljive, hurme, i suhe smokve ima sličan (nevjerovatno zdrav) spoj nutrijenata kao voće od kojeg je poteklo. Ljubitelji suhog voća konzumiraju manje alkohola i vještačkih šećera, te unose više povrća. Naučna istraživanja također pokazuju da oni koji jedu suho voće imaju manji broj kilograma i manji indeks tjelesne mase u odnosu na one koji izbjegavaju suho voće u svojoj prehrani. Grožđice, snažan izvor energije, su suho voće koje najčešće konzumiramo. Ipak, važno je znati da se zdravlje krije i u ostalom suhom voću – sušene brusnice pomažu zdravlju zubnog mesa, suhe šljive održavaju zdravu probavu, dok hurme pomažu očuvanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Vjerovatno ste već primijetili da Plava Tikva cijeni kreativnost u pripremi jela, a orašasti plodovi, sjemenke i suho voće dozvoljavaju baš to. Imate nekoliko badema i hurmi u kuhinjskom ormariću? Zamutite ih u svoj smuti od banane. Ili pomiješajte zeleniš, avokado i tikvine sjemenke za ukusniju salatu. Ili budite hrabriji i ubacite nekoliko sušenih brusnica, komadiće kozijeg sira i šaku oraha u svoju salatu. Ili jednostavno dodajte kašiku chia sjemenki u jutarnji cijeđeni sok.

Ili skoknite na web-stranicu Plave Tikve i nama će biti čast da sve to učinimo za vas.

Narudžba Izbrisano. Vratite?
  • Još uvijek niste naručili zdravu hranu.

Dragi prijatelji, Plava Tikva je prestala raditi zbog posljedica pandemije. Ukoliko ste zainteresirani za saradnju, pišite nam na info@plavatikva.com. Vidimo se možda jednoga dana. Do tada, jedite zdravo i budite zdravi. Hvala na povjerenju. <3

Dear friends, Blue Pumpkin stopped it operations due to consequences of the pandemic. If you are interested in any kind of cooperation, please write to info@plavatikva.com. We might meet again one day. Until then, eat healthy, stay healthy. Thank you for your trust. <3