fbpx
Quinoa - Plava Tikva

Koja hrana sumnjivo mnogo podsjeća na žitarice, ali je ipak zrnevlje?

Kvinoja, zrno koje je danas na tronu zdrave ishrane, najčešće je kategorisano kao “žitarica” zbog svojih žitaricama sličnih odlika. Iako tek sada postaje poznatija, kvinoja je zapravo prisutna već hiljadama godina. Civilizacija Inka zvala ju je “chisiya mama” ili “majka sveg zrnevlja”. Kvinoja je njima bila sveto “zrno” – prva kvinoja sezone sadila se tokom posebne ceremonije i bivala je korištena kao hrana za hrabre Inka ratnike.

Plava Tikva je prokrčila kroz mnoštvo istraživanja o kvinoji i odlučila vam donijeti tri velika razloga zašto bismo trebali češće jesti ovu “žitaricu” blago hrskave teksture i pomalo orašastog okusa. Pa počnimo.

  • Mnoštvo proteina. Mnoštvo vlakana. Beskrajno hranjiva.

Kvinoja je izvor velikog broja nutrijenata. I pri “velikim brojem” mislimo kao “UN je proglasio 2013-u kao Svjetsku godinu kvinoje”.

Ako ste u potrazi za odličnim izvorom proteina biljnog porijekla, kvinoja je ono što vam treba. Ne samo da je ovo “zrno” kompletni izvor proteina, već ga ima i dvostruko više nego mnoga ostala zrnevlja (uključujući integralnu rižu i ječam!). Uz to, kvinoja je također bogatija vlaknima nego većina zrnevlja. Istraživanja pokazuju da su vlakna važna za regulaciju šećera u krvi, smanjenje lošeg holesterola, te kontrolu težine.

  • Kvinoja ima nizak glikemijski indeks, i to je važno.

Glikemijski indeks (GI) je indikator koliko jedna namirnica povećava nivo glukoze u krvi. Namirnice niskog glikemijskog indeksa sporo se probavljuju i apsorbuju u organizmu, te povećavaju nivo glukoze u krvi sporije nego namirnice srednjeg ili visokog glikemijskog indeksa.

Dobra kontrola glukoze u krvi pomaže regulaciji lošeg holesterola, prevenciji mogućih komplikacija uzrokovanih dijabetesom, i kako neke studije sugerišu, smanjenju rizika od raka i srčanih oboljenja. Idealan tanjir zdravlja treba se sastojati od polovine povrća ili salate, četvrtine zdravih proteina (piletina, kraljevski škampi i tofu su često traženi proteini Plave Tikve!) i četvrtine ugljikohidrata niskog glikemijskog indeksa kao što je to kvinoja.

  • Minerali, vitamini, antioksidanti – ma sve je tu!

Ovo je “zrno” bogato vitaminima B i E i važnim mineralima kao što su željezo, kalij i magnezij. Kao takvo, igra važnu ulogu u zdravlju kose, boljem radu metabolizma i snažnijim kostima.

Kvinoja je također dobar izvor antioksidanata, tvari koje štite naše ćelije od štetnih djelovanja slobodnih radikala. Posebno je bogata manganom, mineralom antioksidantnog djelovanja, esencijalnog za razvoj i rad metabolizma. Također, kvinoja je bezglutenska namirnica i kao takva odlična je zamjena glutenskom zrnevlju.

Drevni su narodi uzgajali kvinoju dovoljno dugo da ona bude dar u kojem danas uživamo. Stoga, hajmo pokazati našu zahvalnost dodavanjem komadića jabuke u grčki jogurt, te posipanjem tog proteinskog doručka sa malo kvinoje. Ili koristeći kvinoju kao bazu vaše Plava Tikva salate, obroka od kojeg ćete biti siti satima i satima poslije. Ili ubacite ovo čudo oblika perle u ono što je ostalo od sinoćnje tortilje sa grahom i kukuruzom. Vjerujemo da je sada jasno – budite kreativni, a kvinoja će se pobrinuti za ostalo.

Narudžba Izbrisano. Vratite?
  • Još uvijek niste naručili zdravu hranu.

Dragi prijatelji, Plava Tikva je prestala raditi zbog posljedica pandemije. Ukoliko ste zainteresirani za saradnju, pišite nam na info@plavatikva.com. Vidimo se možda jednoga dana. Do tada, jedite zdravo i budite zdravi. Hvala na povjerenju. <3

Dear friends, Blue Pumpkin stopped it operations due to consequences of the pandemic. If you are interested in any kind of cooperation, please write to info@plavatikva.com. We might meet again one day. Until then, eat healthy, stay healthy. Thank you for your trust. <3