fbpx

Zašto i kako je nastala Plava Tikva?

 

U Evropi salate jedemo još od vremena Rimskog carstva. Nekada smo ih posmatrali samo kao dodatak glavnom jelu, ali kako se kultura ishrane mijenjala, salate su počele zauzimati sve značajnija mjesta na menijima širom svijeta, da bi danas postale stub zdrave ishrane. U Plavoj Tikvi vjerujemo da im baš takvo mjesto i pripada.

Tradicionalno su salate pravljene većinom od povrća. Vremenom im je dodavano voće, a zatim i proteinski dodaci poput mesa ili ribe. Sa razvojem svijeta i trgovine čovjekova ishrana je postajala sve raznovrsnija. Tako je bilo i sa salatama. Dozvoljavajući najneobičnije miksove sastojaka one su postale pogodan teren za ispoljavanje kreativnosti u kuhinji. Gotovo da nema nijedne namirnice koja svoje mjesto ne može naći u salati: voće i povrće, meso i drugi izvori proteina, tjestenine i peciva, orašasti plodovi, sjemenke, suho voće… Svi oni okusi u kojima uživamo i koje volimo. I to je još nešto u šta vjerujemo u Plavoj Tikvi: da svako treba jesti baš onakvu salatu kakvu voli.

Na temelju ta dva uvjerenja – da su salate stub zdrave ishrane i da svako zaslužuje da sam kreira svoju salatu – rođena je ideja o Plavoj Tikvi: mjestu gdje jedemo zdravo, i gdje jedemo ono što volimo. Salatama smo dodali supe i sokove, kao dodatne izvore energije i zdravlja za sve vas. U budućnosti ćemo dodati još neke stvari i nadamo se da ćemo se dugo družiti i uživati u raznolikim okusima.

Želimo da Plava Tikva u vašem životu bude ono što je i u našem: pouzdano i brzo rješenje za zdravu ishranu.

Plava Tikva je u nekim državama simbol prostora koji vode računa o alergijama na hranu, a u nekim kulturama koristi se i za podizanje svijesti o autizmu. Obje ove teme su nam važne i u budućnosti ćemo im pokušati doprinijeti. Sada želimo da Plava Tikva postane i sinonim za zdravu ishranu.

Šta nudi Plava Tikva?

 

Plava Tikva je jedino mjesto gdje o sastojcima vašeg jela odlučujete jedino vi. Mi te sastojke pažljivo biramo i za vas pripremamo, aranžiramo i dostavljamo u biorazgradivoj ambalaži.

Narudžbe hrane vrše se isključivo putem web-stranice Plave Tikve. Naručene obroke možete platiti prilikom dostave, ili uskoro i online vašom karticom.

Na našoj web-stranici možete napraviti i vlastiti korisnički nalog, gdje ćete imati pregled narudžbi i moći omiljene kombinacije ponoviti jednim klikom.

Nakon prijema narudžbe, u zavisnosti od željenog termina isporuke, počinjemo sa pripremanjem vaše hrane od pažljivo izabranih zdravih sastojaka.

Vaše obroke pakujemo u biorazgradivo pakovanje. Za stalne kupce imamo program povratne staklene ambalaže. Ukoliko planirate biti naš stalni kupac, obratite nam se, ili ćemo se mi obratiti vama s tom ponudom nakon treće narudžbe.

Na kraju, naši ljubazni dostavljači obrok dostavljaju na vaša vrata. Dostavu zasad radimo u Sarajevu, a uskoro i u drugim gradovima.

 

Održivost

 

U Plavoj Tikvi želimo jesti prirodno, ali ne na račun prirode. Koristimo isključivo biorazgradivu ambalažu, a za stalne kupce osmislili smo program povratne staklene ambalaže. Naš dugoročni cilj je ishrana i dostava bez jednokratne ambalaže. Također, naš cilj za 2021. godinu je i dostava vozilima na električni pogon.

Dugoročni cilj Plave Tikve je imati pod svojim nadzorom proizvodnju većine ponuđenih namirnica na kontroliran i ekološki što neutralniji način.

 

Dostava

 

Plava Tikva je sarajevski brend i trenutno dostavu zdrave hrane vršimo samo u Sarajevu. U toku je priprema naših franšiza za druge gradove BiH i regije – dajte nam malo vremena!

Dostava na vrata (stvarno na vrata!) u Sarajevu plaća se 2 KM. Dostavu nikad nećete dobiti bez fiskalnog računa, koji će osim vaše hrane uključiti i ove 2 KM. Ukoliko dobijete dostavu bez računa, niste dužni platiti. Uskoro otvaramo prve lokacije u gradu gdje ćete moći pokupiti omiljeni obrok i uštedjeti troškove dostave. 

Dostavu vršimo na prostoru pet gradskih općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

 

Cjenovna politika PT

 

U Plavoj Tikvi vjerujemo u fer cijene. Zato nam nemojte zamjeriti što cijene dodataka ponekad mijenjamo, ili što nisu zaokružene na cijele brojeve. Cijene mijenjamo u zavisnosti od promjene troška nabavke i drugih faktora koji utječu na proces pripreme i dostave hrane. Izbjegavamo povećavati cijene i to ćemo raditi samo u slučaju kada je cijena nekog sastojka promijenjena u dužem roku. Istovremeno, aplicirat ćemo popuste na one dodatke i sastojke koje kratkoročno uspijevamo nabaviti po povoljnijim cijenama. Stoga nije loše često naručivati od Plave Tikve – možda je baš vaš omiljeni sastojak ili onaj koji želite probati na akciji ove sedmice.

 

Ko stoji iza Plave Tikve?

 

Iza Plave Tikve stoji grupa prijatelja, entuzijasta, investitora i zaljubljenika u zdravu ishranu i putovanja. Putujući svijetom jeli smo najčudesnije kombinacije salata od Južne Amerike do Istočne Azije. Nakon uživanja u salad barovima širom svijeta, a zbog nemogućnosti da se pomirimo sa skromnom ponudom zdrave hrane u našem gradu, odlučili smo otvoriti Plavu Tikvu – mjesto gdje jedemo zdravo i gdje jedemo ono što volimo.

Kriza izazvana Covid-19 virusom onemogućila nas je da otvorimo planirane fizičke lokacije u Sarajevu, ali pošto zdrava ishrana ne može čekati, počinjemo sa keteringom, odnosno sa online narudžbama i dostavom. Ubrzo se družimo i u našim barovima u Sarajevu.

Voditelj kuhinje Plave Tikve je Nedim H., chef sa iskustvom u više država, i radom za poznate restorane poput Marriotta i Četiri sobe gospođe Safije. Ekipa Plave Tikve brine se za svaki detalj logistike: od pažljivog izbora zdravih namirnica i sastojaka, nabavke biorazgradive i povratne ambalaže, pa do sigurne i pouzdane dostave. Iza dostave stoji poznati bh. brend Balkan Transfer.

Opredjeljenje Plave Tikve je isključivo kvalitet. Žalbe i ideje šaljite nam na info@plavatikva.com. Hvala na povjerenju.

Narudžba Izbrisano. Vratite?
  • Još uvijek niste naručili zdravu hranu.

Dragi prijatelji, Plava Tikva je prestala raditi zbog posljedica pandemije. Ukoliko ste zainteresirani za saradnju, pišite nam na info@plavatikva.com. Vidimo se možda jednoga dana. Do tada, jedite zdravo i budite zdravi. Hvala na povjerenju. <3

Dear friends, Blue Pumpkin stopped it operations due to consequences of the pandemic. If you are interested in any kind of cooperation, please write to info@plavatikva.com. We might meet again one day. Until then, eat healthy, stay healthy. Thank you for your trust. <3